Lunch recept: salade met fruit, biet en pit

Created with Sketch.

Dit recept komt uit:

Voor wanneer en waar?

Lunch thuis, werk of school

Belangrijkste ingrediënten en voedingstoffen in dit recept en wat ze doen voor je geluk en gezondheid:

Meest gezonde ingrediënten uit dit receptBelangrijke voedingsstoffenWat doen deze voedingsstoffen voor jou?
SpinazieBioactieve* vormen van kalium, natrium en chlorideDeze zijn ontzettend belangrijk voor het tegenwerken van indringers en het uitdrijven van toxische stoffen. Ook opgehoopte toxische emoties kunnen ze uit je lichaam verdrijven.
Lente-uiZwavel

Zink, mangaan, jodium en selenium
Zwavelverbindingen functioneren als antibiotica en ruimen virussen en toxische stoffen op.

Verjongen de huid en beschermen de longen.

Verse munt
Peterselie
Voorgekookte biet
Sinaasappel
Citroensap
Extra vierge olijfolie
Honing
Keltisch zeezout
Zaden, pitten en noten

* Voor een aantal bioactieve stoffen geldt dat ze een beschermende werking hebben als antioxidant. Behalve als antioxidant worden er nog veel andere functies van bioactieve stoffen geclaimd zoals versterking van het afweersysteem, het behoud van sterke botten en het verlagen van het cholesterolgehalte.

Ingrediënten voor 2 personen:

Boekweit (100 gram) of zilvervliesrijs (200 gram)
Sla naar keuze en/of spinazie (150 gram)
Lente-ui (1/2 bosje)
Verse munt en/of peterselie (1 bosje)
Voorgekookte biet (2 stuks, ongeveer 150 gram)
Mandarijn of sinaasappel (250 gram, eventueel uit blik, zonder suikers)
Citroensap of balsamicoazijn (1 eetlepel)
Extra vierge olijfolie (2 eetlepels)
Honing (1 eetlepel)
Peper & zout (naar smaak)
Optioneel: chilipeper voor extra pit
Zaden en pitten en/of onbewerkte noten (50 gram)

Bereidingswijze:

  1. Breng in een ruime pan water aan de kook en kook de boekweit volgens de aanwijzingen op de verpakking. Tip: als je extra veel maakt, kun je het graan ook nog voor andere lunchgerechten gebruiken!
  2. Was ondertussen de sla, lente-ui en munt en laat goed uitlekken. Snijd in de tussentijd de voorgekookte biet in mooie dunne plakjes. Pel de mandarijnen of sinaasappel en snijd de parten in stukjes. Snijd ook de lente-ui in kleine stukjes (als jij gevoelige darmen hebt, wil je ze misschien even bakken). Als laatste snijd je de munt fijn.
  3. Maak een dressing van het citroensap, de olijfolie, de honing en (chili)peper & zout. Als je dit lunchgerecht voorbereidt om het mee te nemen, houd de dressing dan apart. Neem ‘m mee in een mini-jampotje of klein -goed af te sluiten- bakje.
  4. Mix de sla met alle overige ingrediënten (ook de zaden/pitten/noten) en verdeel de dressing erover zodra je gaat eten.

Boeken met recepten voor gezonde lunches en/of lekkere salades!

Wil jij gezonder gaan leven? Volg een online cursus voeding en leefstijl bij Oersterk!

Belangrijkste tip!

NEEM DE TIJD EN GENIET VAN JE ETEN!
ZEER BELANGRIJK VOOR EEN GOEDE VERTERING EN DUS VOOR EEN GOEDE OPNAME VAN DE VOEDINGSSTOFFEN.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.